FUGA T KOMPAKT

NOVO NA TRŽIŠČU 

FUGA T  KOMPAKT

Okolju prijazna rešitev ekološkega fugrijanja vseh vrst tlakovcev kamna in plošč

 
 
 

Kontakt

Oblak commerce d.o.o.

Proizvodnja gradbenega materiala
Tržaška cesta 1a
SI-1370 Logatec
Slovenija

Telefon: +386 (0)1 750 97 60
Faks: +386 (0)1 754 14 84
E-mail: betonarna@oblak.si

 
 
 

Novice

 
 
 
 

Tehnična pomoč

1 NAROČILO

Naročilo mora vsebovati predviden naslov, datum in čas dostave, navedbo plačnika oz. prejemnika in vrsto ter količino blaga (lahko kataloško številko izdelka). Naročnik mora sporočiti potrebo, možnost in način prevoza do gradbišča s tovornimi vozili, s prikolico ali brez in način razkladanja (avtodvigalo, viličar,...).

2 PREVZEM IZDELKOV

Pri prevzemu in pred razkladanjem izdelkov naj pooblaščena oseba naročnika preveri, če je dostava v redu (količina in vrsta blaga). V primeru, da pridejo kupci po blago sami, primerjajo blago z naročilom oziroma navodili za dvig blaga z dobavnico ob nakladanju blaga v skladišču proizvajalca. Pri prevzemu izdelkov je treba upoštevati stališča, navedena v 2. odstavku.
Če obstajajo dvomi ali pomisleki o kakovosti ali količini prevzetih izdelkov, se ne sme pričeti z vgrajevanjem le-teh vse dokler se dvomi ne razrešijo. Pri prevzemu je potrebno računati na kalo zaradi posledic transporta in razkladanja izdelkov in sicer: pri izdelkih, pakiranih v INDUSTRIJSKIH VREČAH do 4 %, pri izdelkih pakiranih na paletah pa do 1,5 %.

3 IZHODIŠČA ZA OCENJEVANJE KAKOVOSTI BETONSKIH IZDELKOV PRED VGRADNO OZ. POLAGANJEM

3.1 Površina
Na površini izdelkov so lahko pore ali manjše vdolbinice (npr. vibracijske pore, ki nastanejo pri izdelavi), zaradi katerih izdelek ni nič manj vodotesen ali trden in prav tako ne vplivajo na njegovo uporabno vrednost, če izdelki sicer ustrezajo standardom.
Hrapavo-groba površina poveča oprijemljivost, zmanjšuje spolzkost (zdrs) in je lahko iz betonsko-tehničnega vidika bolj smiselna in uporabna kot gladka površina.
Na površinah se lahko občasno pojavijo rjavkasto pikčasti madeži, ki izhajajo iz mineralnih agregatov (peska) zaradi manjše vsebnosti delcev organskega izvora. Taki izdelki so tehnično brezhibni. Madeži čez nekaj časa zaradi vremenskih vplivov izginejo.

3.2 Izhajanje soli (cvetenje) – eflorescenca
Občasno se lahko pojavi t.i. cvetenje betona (eflorescenca), ki ga tehnično ni mogoče preprečiti.
Večinoma nastane zaradi posebnih vremenskih razmer, ki jim je beton že zgodaj izpostavljen. Voda oz. vodna para med prehodom skozi material izlužuje v vodi topne alkalije v obliki belega prahu, ki ostane na površini betona. Izrazitost pojava izcvetanja se s časom zmanjšuje, po drugi strani pa vsakdanji vremenski vplivi (pri čemer deževnica raztopi kalcijev karbonat) in vsakdanja umazanija ter mehanska obraba z izdelka svetle lise popolnoma odstranijo.
Pojav ne vpliva na kakovost izdelkov in zato ni razlog za reklamacijo. Uporabna vrednost izdelkov se torej ne zmanjšuje.

3.3 Razpoke
Površinske razpoke lahko nastanejo v posebnih primerih. S prostim očesom jih na suhem izdelku ni mogoče opaziti. Vidne so samo, kadar se mokra površina posuši. Takšne razpoke ne vplivajo na uporabno vrednost izdelka, če izdelek sicer ustreza predpisanim standardom.

3.4 Obloge pri robnikih, ki nastanejo pri proizvodnji
Zaradi postopka izdelave lahko pri robnikih z naklonom pod tem nastanejo obloge, ki pri položenem robniku ležijo tako globoko, da jih ni mogoče videti. Oblog tehnično ni mogoče preprečiti in ne vplivajo na uporabno vrednost robnika.

3.5 Oblika vidnih robov pri tlakovcih
Glede na vrsto tlakovca razlikujemo med tlakovci brez posnetega roba (ostrorobi tlakovci), s posnetim robom in okrušenim robom (linija ANTIQUE). Obstajajo tlakovci, ki se načeloma proizvajajo v isti obliki, z vsemi možnimi izgledi zgornjih robov.

4 IZGLED ŽE POLOŽENIH IZDELKOV

4.1 Krušenje robov
Robovi tlakovcev, plošč, travnih plošč in robnikov, ki jih položite preveč skupaj ali pa njihova podlaga ni dovolj trdna – nosilna, so izpostavljeni velikim obremenitvam. Te so lahko statične (obtežba) in dinamične (sile pri zaviranju, speljevanju, razne vibracije). Obremenitve lahko dosežejo take vrednosti, da jim tudi najkakovostnejši betoni niso kos. Posledica tega je krušenje robov.

4.2 Barvna odstopanja/polaganje
Izdelki enake vrste izdelani z različnimi postopki oziroma izdelani z enakimi postopki, toda ob različnem času, so lahko drugačne barve. Tega zaradi karakteristik naravnih materialov tehnično ni mogoče preprečiti. Te razlike ne vplivajo na uporabno vrednost. Če bi se radi izognili barvnim razlikam na večjih tlakovanih površinah, to velja tudi za cementno sive tlakovce, vedno polagajte tlakovce izmenično iz več palet hkrati.

Našteta odstopanja in nihanja niso razlog za reklamacijo kakovosti izdelkov, saj ne zmanjšujejo uporabne vrednosti le-teh. Komponente konstrukcijskega materiala izdelkov so namreč večinoma naravni materiali, zato je nemogoče pričakovati natančno enakost posameznih lastnosti ob tekočih dobavah.
V proizvodnji izdelkov in kontroli kakovosti proizvodnje so upoštevani sledeči standardi:
SIST EN 206-1 za beton
SIST EN 1338 za tlakovce
SIST EN 1339 za plošče
SIST EN 1340 za robnike
SIST EN 771-3 za zidake

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.