FUGA t - EKOkompakt

Vodopropustna fugirna masa FUGA t – EKOkompakt je naravno stabilizirana fugirna masa za trajno in ekološko fugiranje.
OKOLJU PRIJAZNA REŠITEV EKOLOŠKEGA FUGIRANJA VSEH VRST TLAKOVCEV, KAMNA IN PLOŠČ


Zakaj uporabiti FUGA t – EKOkompakt?

Zato, ker je fugirna zmes:

  • Sestavljena iz naravnih materialov
  • Ker je EKO vezivo pridobljeno iz rastlin
  • Ker vezivu dodan katalizator poveča pH vrednost na pH=11 (izrazito bazična snov – lug)
  • Ker je naravno stabilizirani fugirni material
  • Ker se enostavno vgrajuje in zagotavlja prožno – fleksibilno fugo
  • Ker se vse razpoke, ki nastanejo ob obremenitvah, ko je fugirna zmes suha in trda, ob ponovnem močenju zapolnijo
  • Ker je zaradi bazičnega okolja onemogočena rast vegetacije 
  • Ker je zaradi vsega naštetega bistveno lažje in temeljitejše vzdrževanje

Okolju prijazna rešitev fugiranja vseh vrst tlakovcev, kamna in plošč na nevezani, vodoprepustni podlagi.
Zmanjša nastanek erozije in vzdržuje stabilnost in fleksibilnost tlakovcev. Fuge brez vegetacije. (Za optimalen rezultat glej navodila za uporabo).

FUGA t – EKOkompakt

Vodopropustna fugirna masa FUGA t – EKOkompakt je naravno stabilizirana fugirna masa za trajno in ekološko fugiranje. Uporablja se za fuge v velikosti od 1–20 mm. Primerna je za uporabo pri tlakovanju dvorišč, parkirišč in drugih javnih površin, ki so le občasno obremenjene s težkim prometom. Uporablja se za fugiranje tlakovanih površin na vodopropustnih in nevezanih podlagah.
Inovativno vezivo SOLID GREEN BINDER poleg visoke odpornosti proti eroziji zagotavlja še preprečevanje nastanka rastja (vegetacije). Izdelek je enostaven za uporabo. Če zaradi neprimerne uporabe na fugah nastanejo poškodbe, jih je možno kadarkoli sanirati na enak način, kot je opisan v navodilih za uporabo. Če sledimo tem navodilom, preprečimo nepopravljivi nastanek „koprene" na površini tlakovcev.
SOLID GREEN BINDER s svojo izredno visoko pH-vrednostjo ( pH=11) poveča pH-vrednost fugirnega materiala. Tako fugirna zmes FUGA t – EKOkompakt na naraven način preprečuje nastanek rastja – vegetacije v fugah med tlakovci. FUGA t – EKOkompakt se lahko uporablja pri fugiranju vseh betonskih, kamnitih in opečnih izdelkov, skladno z navodili za uporabo!

Nasveti za pravilno uporabo:
Poskrbite, da bo podlaga vodoprepustna in nanašajte fugirno zmes FUGA t – EKOkompakt le v suhem vremenu. Bodite pozorni na to, da boste fugiranje res izvajali skladno z NAVODILIH ZA PRAVILNO UPORABO fugirne zmesi FUGA t – EKOkompakt . Prav tako upoštevajte izpiranje fugirne zmesi pri čiščenju z vodo v smeri večjega prečnega ali vzdolžnega naklona tlakovane površine (cca. 1%-3 %).
Krajši posnetek fugiranja z zmesjo FUGA t – EKOkompakt z navodili za uporabo, približni izračun porabe zmesi FUGA t – EKOkompakt za posamezne tipe tlakovcevin ostale informacije o izdelku boste našli na spletni strani www.oblak.si , lahko pa se preko QR-kode povežite direktno z nami.

Postopek fugiranja z zmesjo FUGA t –EKOkompakt

  • Razstresanje

Tlakovana površina tlakovcev, kamna ali drugih plošč mora biti čista in suha. Fugirno zmes FUGA t – EKOkompakt iz papirnatih vreč razstresite po celotni površini.

  • Polnenje fug z metlo

Fugirno zmes FUGA t – EKOkompakt z metlo enakomerno porazdelite po površini. Fuge v celoti napolnite s fugirno zmesjo FUGA t – EKOkompakt.

  • Vibriranje

Za bolj učinkovito polnenje fug lahko uporabite vibracijsko ploščo, ki ste ji prej nadeli teflonsko ali gumijasto zaščito. Na težko dostopnih mestih lahko posamezne dele »pretresete« kar z gumijastim kladivom, s katerim potolčete po robovih, da se fuga v celoti napolni s fugirno zmesjo FUGA t - EKOkompakt. Po končanem »stresanju« fuge po potrebi lokalno še dodatno napolnite s fugirno zmesjo. Zafugirano površino temeljito očistite s fino metlo ali pihalom in odstranite odvečni fugirni material. Pri površnem čiščenju bi lahko ostanki ob reagiranju z vodo umazali površino tlaka.

  • Fino vlaženje

S fino vodno meglo namočite celotno tlakovano površino skupaj s fugami, polnimi fugirne zmesi FUGA t – EKOkompakt .

  • Začetno vezanje

Po prvem vlaženju počakajte cca 10 do 15 minut, da vezivo v fugirni zmesi FUGA t – EKOkompakt začne kemično reagirati z vodo.Naravno vezivo po omenjenem času na površini fuge ustvari nežno »kožico«. Ko le-to z otipom otipate, je čas za izvedbo naslednje faze fugiranja.

  • Grobo močenje

Z večjo količino vode namočite celotno tlakovano površino. Z vodo iz tlakovane površine odstranite še zadnje ostanke fugirne zmesi . Za boljše čiščenje lahko uporabite tudi visokotlačni vodni čistilec. Pazite le, da curek ne bo usmerjen direktno na fuge. Največji učinek boste imeli, če boste na ta način tlakovano površino izpirali pod blagim naklonom. Po 6 urah je zafugirana površina že lahko izpostavljena dežju. Če je vreme suho, lahko po 6 urah postopek grobega močenja ponovite, da zagotovite čimboljšo reakcijo med vezivom in vodo v fugirni zmesi. Fugirna zmes FUGA t – EKOkompakt se posuši v 6-24 urah, glede na vremenske razmere. Po 24 urah je zafugirana tlakovana površina že sposobna prevzeti obremenitve lažjega prometa, po 48 urah pa tudi težjega.

Vzdrževanje fug

• V kolikor so fuge poškodovane, obrabljene ali umazane, je potrebno material v fugah odstraniti.
• Nato nanesite fugirni pesek FUGA t – EKOkompakt (glej navodila za uporabo).

Popravilo deformacij na tlakovanih površinah

• Za popravilo tlakovanih površin (po polaganju ali menjavi posameznih tlakovcev) je potrebno celotno površino tlakovcev in s tem tudi fugirno zmes FUGA t – EKOkompakt v zadostni meri namočiti z vodo. Z dodajanjem vode postane fugirna masa FUGA t - EKOkompakt elastična in prožna.
• Nato dvignite tlakovce iz podloge (ostanke fugirne mase je potrebno iz tlakovcev odstraniti).
• Planum/podlogo ponovno pripravite in nato položite tlakovce.
• Nanesite fugirni pesek FUGA t - EKOkompakt (glej navodila za uporabo).

OPOZORILA

Pred uporabo fugirne zmesi FUGA t – EKOkompakt zaščitite oči, uporablajte pa zaščitne rokavice, obleko in obutev.
Fugirno zmes hranite izven dosega otrok.
Fugirno zmes FUGA t – EKOkompakt ne nanašajte na travo, zemljo ali druge materiale, izven površine tlakovcev!
Ne kombinirajte/ali mešajte z drugimi fugirnimi materiali!
Zagotovite vodopropustno podlago
Uporabljajte za fuge max. 20 mm širine
Primerno za uporabo na manj obremenjenih povoznih površinah, namenjenih za osebna in lahka tovorna vozila. Občasno povozno tudi za težka tovorna vozila!
Pridržujemo si možnost do odstopanj v strukturi in barvi fugirnega materiala, saj gre za naraven material
Pri popravilu fug je potrebno obvezno upoštevati navedena navodila za uporabo!
FUGA t – EKOkompakt fugirno zmes hranite v suhem prostoru.

Shranjevanje

• Fugirna zmes FUGA t – EKOkompakt je pakirana v papirnatih vrečah po 25 kg. Hranite jo v suhem prostoru. Vlažnega materiala za fugiranje ne smete več uporabljati.
• Na vreči fugirne mase ne sme biti vode oz. vreča ne sme priti v stik z mokro površino (npr. podloga), saj lahko vlaga prodre v notranjost fugirnega peska.

*POZOR: Pred fugiranjem drugih materialov (plošče, kamen, klinker,..) s fugirno zmesjo FUGA t – EKOkompakt, je potrebno postopek predhodno izvesti na vzorčni površini.
Izkušnje so namreč pokazale, da pride pri določenih vrstah kamnin, kot so npr. naravni kamen, klinkerji ali umetni kamen, sicer zelo redko do pojava reakcij, ki bi jih na površini povzročila fugirna zmes (npr. temne robove ali svetlo kopreno). Zato vam priporočamo, da pri kritičnih vrstah materiala izdelek predhodno testirate na testni površini. Testne površine veljajo kot referenčne površine. Prav tako je potrebno skrbno upoštevati navodila, ki so navedena na izdelku (temeljito čiščenje površine in obilno namakanje z vodo). Za samo obdelavo fugirne zmesi in kakovost izvedbe fugiranja ne prevzemamo odgovornosti. Jamčimo izključno za kakovost fugirne zmesi in naših izdelkov. Načeloma je potrebno predhodno izvesti preizkus uporabnosti.

Vse nadaljnje informacije o izdelku lahko najdete na www.oblak.si . Svoja vprašanja pa lahko pošljete tudi po e-pošti na naslov: betonarna@oblak.si ali pokličete po telefonu v našo komercialo na številke: 01-750-97-60, 051-313-821

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.